donderdag 4 juli 2019

Reizen bij de buren in Noordrijn-Westfalen.


Op 2.600 meter vanaf de oostgrens van de gemeente Nijmegen ligt Duitsland, en wel in de vorm van de deelstaat Nordrhein-Westfalen.
Een deelstaat is een soort provincie,
maar met meer bevoegdheden.
Of eigenlijk wonen we net over de rand van het meest westelijke puntje van Duitsland... (nou ja, bij Sittard ligt Duitsland nog net iets westelijker).

Omvang
In die deelstaat wonen meer mensen dan in Nederland, namelijk 18 miljoen. En het is groter dan België.
En voor mij als inwoner van Nijmegen is het een veel onbekender gebied dan Nederland zelf.
Terwijl er toch grote steden in liggen zoals de deelstaat hoofdstad Düsseldorf, Essen, Dortmund, Duisburg, Krefeld, Keulen en Bonn.

Openbaar vervoer
Maar deze gegevens kun je allemaal uit Wikipedia halen. De reden waarom ik er over schrijf is dat het openbaar vervoer er zeer goed geregeld, uitgebreid én goed vanuit Nijmegen te bereiken is.

Vanuit Nijmegen kun je op twee manieren op het Duitse spoornet komen: via Arnhem en via Kleef.

Vanuit Arnhem
In Arnhem start een trein van Abellio naar Düsseldorf.
Er zijn allerlei tickets die je kunt kopen in de automaat op Arnhem centraal.
Je moet er wel even voor studeren. Want de links op de Nederlandse Abellio-website werken niet, en op het Duitse deel zijn ze ... in het Duits en goed verstopt.

Prijs
Het is mij in ieder geval gelukt om in de Abellio kaartautomaat in de hal van station Arnhem Centraal een ticket voor 24 uur te kopen, voor twee personen retour Düsseldorf. Voor de schappelijke prijs van €35,20. Dat is dus €9 per persoon voor een enkele reis.
Er zijn een veel soorten tickets, die zijn hier (in het Duits) te vinden.

Vandaag zag ik dat er nog andere tickets te koop zijn, daarmee kun je met 5 personen voor €45 een dag door heel Nordrhein-Westfalen reizen. En dat is zoals hiervoor al gemeld een immens gebied.
Aks je zo'n ticket koopt, dan kost bijvoorbeeld een retour Keulen €9... (of Bonn, Essen, Dortmund, alle steden).Deze aankondiging hing in de trein naar Düsseldorf.
En daar blijkt uit dat je de tickets hier kunt kopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten