vrijdag 13 maart 2015

17-jarigen bouwen vliegende mijnendetector (met video)

Voor het profielwerkstuk HAVO 5 hebben de 17-jarigen Daan en Mike een vliegende mijnendetector gebouwd. Beiden zijn leerling aan de Notre Dame in Ubbergen bij Nijmegen.

De drone bestaat uit een hexacopter met daaronder een detectieantenne. Bij het opstijgen schuift de antenne uit. De onderdelen daarvoor zijn door Daan en Mike ontworpen en geprint op een 3D-printer. De antenne is gebouwd in een deksel van een mayonaise-emmer.

De antenne is zeer geavanceerd (laag frequente energie detectie met eigen ontworpen circuits), Daan en Mike hebben daarbij hulp gehad van buurman Clemens. 

Zowel de drone als de antenne bouwen (beiden door Daan en Mike) als de elektronica (Clemens) om metaal te herkennen via een antenne vormen een combi die je hier voor het eerst ziet.

Naast mijnendetectie is de drone ook geschikt voor toepassingen als "schatgraven". Verbeterde versies moeten in staat zijn om tot 50-80 cm diep metaal in de grond te detecteren.

De bijgaande video is een testvlucht die gemaakt is in de Honig in Nijmegen.
Steeds als de detectieantenne bij metaal komt ("nepmijnen") geeft de drone een lichtflits. Dat gebeurt ook als de drone over de grond scheert: de techniek is zo goed dat het ijzer in het beton gemeten wordt.

De video kun je hier vinden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten